Afgelopen november bezochten we de Bukonzo Joint in Kyarumba, in het westen van Oeganda. Bukonzo Joint is een coöperatie die 24 washingstations bevat in de Rwenzori bergen. 75% van de aangesloten boeren bij deze coöperatie is overigens vrouw, door het GALS (Gender Action Learning System) project waar zij in 2015 de prijs voor meest duurzame koffieonderneming voor hebben gewonnen, uitgereikt door de SCA (Specialty Coffee Association).

 

Toen we aankwamen bij de coöperatie viel ons direct de fundering op die in het midden van het grasveld was geplaatst. Naast de fundering bevond zich een perfect opgestapelde piramide van bakstenen. Die bleken al 2 jaar onaangeraakt daar te liggen, omdat er geen geld is voor de stalen constructie. Er is een tekort aan droogruimte voor de groene koffiebonen. Met meer ruimte om de koffie te drogen, kunnen de bonen meer gelijkmatig drogen en krijgen een hogere kwaliteit. Kortom, de kennis en wilskracht is er, nu nog de middelen om het te kunnen realiseren.

  

Even verderop staat een ander gebouw met een proeflokaal. We hebben alle koffiebonen van de washingstations kunnen proeven met de leden van de coöperatie. Toen we de groene koffiebonen controleerden met onze UV-lamp, was iedereen zo geïnteresseerd dat we de UV-lamp hebben achtergelaten. 

 

Bukonzo Joint produceert zo’n hoge kwaliteit koffie dat we 2700 Kg groene koffiebonen van de laatste oogst hebben gekocht. En we besloten om projecten op te zetten en hiervoor in te zamelen.

Last November we visited the Bukonzo Joint in Kyarumba, western Uganda. Bukonzo Joint is a Cooperative, which contains 24 washing stations, all in the Rwenzori Mountain area. From all the families that are associated with one of the washing stations, 75% is woman, due to the GALS (Gender Action Learning System) project, that received the sustainability award by the SCA (Specialty Coffee Association) in 2015 .

  

When we walked around the cooperative we soon saw a foundation in the middle of a grass field with a whole bunch of bricks perfectly stocked next to it. We asked one of the cooperative members what they wanted to do with it, and they told me they need more drying space for the coffee. The biggest reason is that they can dry the coffee more equally ones they have more space. This equipment was already there for 2 years, because they still can’t afford the steel beams needed to support the building. Such a shame, because they are so willing to produce a better quality of coffee.


We tasted the samples of all the different washing stations and the members of the cooperation cupped with us. Once we were checking the green samples on defects, we noticed that they were so interested in our knowledge that made us decide to leave our UV-light with them.

 

The coffee they produce is of such high quality ‘Specialty Coffee’ that we, back in Holland, immediately decided that we want to help them. So, first, we bought 2700 Kg green coffee from this year’s harvest. Then we came up with the idea to set up projects to fundraise.